Diyetisyen Gamze Söylemez, Ramazan ayı boyunca protein ağırlıklı gıdaların fazla tüketildiğini belirterek, “Ramazan bitiminde bu tür besinleri azaltmak önemli.” şeklinde ifade etti.
Bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagillerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Söylemez, sıvı alımına ilişkin de önerilerde bulundu. “Çay ve kahve, yemeklerden yarım saat sonra, çok demli olmamak şartıyla tüketilmelidir.” diyen diyetisyen, sofralarda koyu yeşil yapraklı sebzelere ve zeytinyağlı yemeklere önem verilmesi gerektiğini belirtti. Havanın ısınmasıyla birlikte mevsim sebzelerinin arttığını hatırlatarak, bunları yemeklerde bulundurmanın faydalı olacağını ifade etti. Ramazan sırasında kahvaltı, iki ara öğün ve bir ana öğün önerilerinin hazırlandığını belirten Söylemez, ara öğünlerde daha çok yeşil sebzeler, süt ürünleri ve sağlıklı yağlar içeren fındık, badem gibi besinlerin eklenebileceğini söyledi. Ayrıca, meyvelerin cilt sağlığı için de yararlı olduğunu dile getirdi. Akşam yemeğinden sonra tatlı tüketiminin yaygın olduğunu belirten Söylemez, kuru meyvelerin tatlı isteğini karşılayacağını sözlerine ekledi.
Çocukların şeker alımına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Söylemez, “Çocuklara doğal şekerli meyve suları sunmalısınız.” dedi. Rafine şeker içermeyen meyve sularının çocukların gelişimine olumlu katkı sağlayacağını ifade eden diyetisyen, ev yapımı sütlü tatlıların tercih edilmesini önerdi.
Ramazan Bayramı’nda tatlı tüketimi ile ilgili olarak dua eden Diyetisyen Söylemez, “Sütlü tatlılar, şerbetli tatlılara göre daha sağlıklı tercihlerdir.” dedi. Şeker hastaları gibi kronik rahatsızlığı olan bireylerin tatlı tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Söylemez, yemeklerden en az iki saat sonra tatlı tüketiminin sindirimi kolaylaştıracağını belirtti. Tatlıları seçerek tüketenlerin, sonrasında bol su içmeleri ve egzersiz yaparak sindirimlerine yardımcı olmaları gerektiğini hatırlattı.