Ruha Elektrik, Suriye İçin Yeni Projelerini Duyurdu, Hedef Sürdürülebilir Enerji Altyapısı

Ruha Elektrik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil İshakoğlu, Suriye’deki yeni yönetim ile işbirliği yaparak enerji projeleri geliştireceklerini açıkladı. İshakoğlu, enerji altyapısının iyileştirilmesinin insan yaşam standartları için kritik olduğunu vurguladı.

Ruha Elektrik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil İshakoğlu, Suriye'deki yeni

Ruha Elektrik’in Suriye’de faaliyet göstermeye başlayacağını duyuran Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil İshakoğlu, yeni yönetimin geçiş sürecindeki tutumunun ve gelecek planlarının, Suriye pazarına giriş kararı almalarında etken olduğunu belirtti.

Esad rejiminin son bulmasının ardından Suriye’de normalleşme çabaları hız kazanmış durumda. Ülkenin yeni yönetimi, yurtiçindeki ve yurtdışındaki Suriyelilere, yeni bir Suriye inşasında destek çağrısında bulunmakta. Ayrıca, çeşitli ülkelerden yatırımcılar da Suriye’nin yeniden yapılanma sürecini dikkatle izliyor. Türkiye ile Suriye arasındaki tarihsel yakınlık ve iki halkın iletişimi, iki ülke arasında eşine az rastlanır bir işbirliği oluşturmakta. Bu durumu ekonomik anlamda değerlendirmek üzere Ruha Elektrik, Suriye’ye yönelik yeni projelerini kamuoyuna duyurdu.

Türkiye ve çevresindeki bölgelerde aktif bir şekilde elektrik ve enerji ürünleri satışı gerçekleştiren şirket, hedef pazar olarak Suriye’yi belirledi. Halil İshakoğlu, Suriye’nin yeni yönetiminin geçiş dönemindeki başarısının ve geleceğe dair vizyonunun, şirketlerinin Suriye’ye açılmasında belirleyici olduğunu ifade etti. İshakoğlu, “Yeni yönetimin, Suriye’nin yeniden kalkınmasına yönelik herhangi bir çatışma ortamına girmeden, uluslararası ortaklıklarla halkın refahını artırmayı hedeflediklerini anlıyoruz. Suriye Dışişleri Bakanı’nın Davos’ta yaptığı açıklamalar bizim için çok önemli. Esad dönemi sonrası güvenlik odaklı politikaların yerini artık liberal ve uluslararası iş birliklerine açık projelerin alması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde görüş belirtti.

İç savaş nedeniyle Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin ülkelerine dönüşü, Suriye’yi yeniden inşa etme çalışmalarını hızlandırıyor. Ekonomik toparlanma aşamasına giren ülkede, konut projelerinin yanı sıra ticari yatırımlara yönelik de faaliyetler sürdürülmekte. Halil İshakoğlu, bu konuda şu bilgileri paylaştı: “Savaş öncesinde Suriye ekonomisi önemli bir ticaret hacmine sahipti; ancak, yaşanan yıkımlar bu rakamda düşüşe neden oldu. Yeniden yapılandırma ile birlikte ticari istikrarın hızlı bir şekilde yükselişe geçmesini bekliyoruz. Özellikle sanayi yatırımlarının büyüme sürecine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. İlk 10 yıl içerisinde, yüksek teknoloji içermeyen üretim tesislerinin hızla inşa edileceğini öngörüyoruz. Bu tesislerde enerji verimliliğine öncelik vererek, Suriye’nin güneş enerjisi potansiyelinden yararlanmak için planlamalarımız mevcut” dedi.

Suriye’de yaşamın normale dönmesi için enerji altyapısının güçlendirilmesi kritik bir öneme sahip. İç savaş süresince ciddi hasar gören enerji sistemi, elektrik kesintileri ile birlikte insani yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor. İshakoğlu, bu konuda yeni projelere yöneldiklerini ifade etti.

“Son yıllarda sürdürülebilirlik herkesin gündemindeydi” diyen İshakoğlu, “Bunun en temel unsurunun insan hayatı olduğunu unutmamak gerekiyor. İnsani yaşam koşullarını sağlamak için en büyük ihtiyaç elektrik” şeklinde belirtti. Suriye’deki Suriyeli iş insanlarıyla işbirliği yaparak, öncelikle hanehalkları ve ardından sanayi yatırımları için elektrik-elektronik projeleri geliştireceklerini açıkladı. Suriye’de hızlı bir şekilde depo ve satış-pazarlama ağlarını kuracaklarını belirtirken, gerçekleştirecekleri projelerin hem Suriye’nin normale dönmesine hem de Türkiye-Suriye ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunacağını vurguladı.