Sağlık-Sen ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğiyle “Sağlıklı Türkiye Yüzyılında Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyumda, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Faruk Doğan, acil servislere her vakaya ambulans gönderilmesinin uygun olmadığını belirterek, “Vaka elemesi yapılmalıdır. Kalp krizi geçiren ve yüksekten düşen bireylerin öncelikli olarak hizmet alması gerekmektedir” dedi.
Sempozyumda bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, toplumun sağlık okuryazarlığını artırmanın kritik bir hedef olduğunu vurgulayarak, “Sağlık okuryazarlığı, bireylerin sağlık bilgilerine erişimi, anlaması ve bu bilgileri yaşamlarında etkin bir şekilde uygulaması demektir. Ancak bu sorumluluk yalnızca bireylere ait değildir; toplumsal bir dönüşüm gerektirir. Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden oluşur ve bu bireyler ancak doğru bilgiye ulaşabilirse, eleştirel düşünme yetisiyle bu bilgileri değerlendirebilirler. Sağlık-Sen ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin bu girişimi, Türkiye’nin sağlık hedeflerine büyük katkı sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
Doğan, sağlık okuryazarlığının sağlıkta şiddet olaylarını önlemede de kritik rol oynadığını belirterek, “Her birey acil hizmet alma konusunda hak sahibidir. Ancak, bizler acil servislere giden her vakaya ambulans gönderilmemesi gerektiği düşüncesindeyiz. Kalp krizi ve yüksekten düşme vakaları gibi acil durumlara öncelik verilmelidir. Eğer vatandaşlar sağlık okuryazarlığına dair gereken bilgilendirmeleri alırlarsa, acil servise gittiklerinde hangi durumun ne kadar öncelikli olduğunu daha iyi anlayabilirler” dedi.
Sempozyum, ödül töreni ve öğrencilere verilen konferans ile sonlandı. Etkinliğe, Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Faruk Doğan, birçok akademisyen ve öğrenci katılım gösterdi.