Türkiye’de son dönemde sahte içki tüketiminin yol açtığı ölümler, toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Onural Özhan, sahte içkilerdeki metanolün tehlikelerine dikkat çekerek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Metanol, endüstriyel alanda düşük maliyeti nedeniyle sıkça kullanılırken, Doç. Dr. Özhan, bu maddenin vücutta emilmesi durumunda ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti. Metanolün zararlarının asıl kaynağını, vücutta ayrışarak meydana gelen metabolitler oluşturuyor. Özhan, metanol zehirlenmesinin belirtileri arasında bilinç bulanıklığı, hareket ve denge bozuklukları, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı, sırt, kol ve bacaklarda ağrılar ve görme sorunları gibi semptomların bulunduğunu ifade etti.
Kandaki metanol seviyesinin 20 mg/dL’yi geçmesi durumunda bu belirtilerin kendini gösterebileceğini açıklayan Dr. Özhan, düşük miktarda (4-15 mL) metanol alımının körlük, daha yüksek dozların (15-100 mL) ise ölüme yol açabileceğini vurguladı. Ayrıca, sahte içki zehirlenmesi yaşayan hastaların acil serviste metanolü vücuttan atmak amacıyla etanol tedavisi gördüğüne dikkat çeken Özhan, etanolün metanolün parçalanma sürecini yavaşlatarak, zararlı maddelerin oluşumunu engellediğini kaydetti. Son olarak, sahte içki tüketiminde ilk 5 saatin normal alkol alımına benzediğini, ancak bu süreden sonra dikkatli olunması gerekliliğinin altını çizdi.