Özbekistan’ın tarihi Semerkand kentinde iklim değişikliği meselelerinin masaya yatırıldığı Semerkand İklim Forumu resmen başladı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in yanı sıra Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Antonio Costa ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, forumun “Orta Asya Küresel İklim Değişikliği Tehditleri Karşısında” temalı panele katılım sağladı.
Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, burada yaptığı konuşmada çevrenin korunmasının her bireyin sorumluluğunda olduğunu belirterek, “Bu, öncelikli gündem maddelerimizden biridir. Orta Asya ülkeleri İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi’ni geliştirdi ve bu strateji oybirliğiyle onaylandı. Özbekistan, ortak hedeflerin gerçekleştirilmesi için bölgedeki tüm ortaklarla işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Avrupa ile de Aral Denizi’nin kurumasıyla ilgili etkileri azaltma ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını artırma konularında ortak projelerde aktif bir şekilde yer alacağız. Bu işbirliği, Orta Asya’nın sürdürülebilir yeşil kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
İklim değişikliğinin gıda ve enerji güvenliği ile ilgili olduğunu vurgulayan Mirziyoyev, “Verimli tarım arazileri hızla azalırken, bölge nüfusunun 25 yıl içinde 100 milyonu aşması bekleniyor. Şu anda bölgede toplam arazinin yüzde 20’si bozulmuş durumda. Çeyrek yüzyıl içinde ürün verimimizin üçte bir oranında düşmesi öngörülüyor. Bu bağlamda, Horizon-Europe programı çerçevesinde ormancılık ve tarım sektörleri için uyum kabiliyetimizi artırmayı ve gıda güvenliğimizi güçlendirmek adına bilimsel potansiyelimizi birleştirmenin aciliyetine inanıyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, yeşil enerjiye dair hedeflerinden bahsederek, “Önümüzdeki 5 yıl içinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji payını yüzde 54 seviyesine çıkarmayı planlıyoruz. Bu da sera gazı emisyonlarının yaklaşık 16 milyon ton azaltılması anlamına geliyor. Özbekistan, Paris Anlaşması çerçevesinde sera gazı emisyonlarını belirlenenden daha önce yüzde 35 oranında azaltmayı taahhüt edecektir” açıklamalarında bulundu.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Orta Asya’nın iklim değişikliğine karşı hassas bir bölge olduğuna dikkat çekerek, “Bu durum, tüm ülkelerin koordineli hareket etmesini gerektiriyor. Alınan iklim kararları ulusal stratejilerimizle entegre edilmeli ve bölgemizin kalkınmasına niteliksel bir sinerji yaratmalıdır. Ekonomik büyümemiz ile iklim gündemi arasında doğru bir denge kurmalıyız” dedi.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ise, ülkesinde geçen yıl toprak kaymalarında gözlemlenen artışın altyapıya ciddi zararlar verdiğini vurgulayarak, “Buzulların erimesi ve su kaynaklarının azalması ile kuraklığın etkileri giderek artıyor. Önümüzdeki yıllarda buzul alanları ve su kaynakları açısından ciddi kayıplar yaşayacağız” diye konuştu.
Forumda Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da söz alarak, elektrik enerjisinin yüzde 98’inin hidroelektrik kaynaklardan sağlandığını belirtti. 2023 yılı için tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmeyi hedeflediklerini ifade ederek, ülkesinin Orta Asya’daki su kaynaklarının önemli bir bölümünü sağladığını da ekledi. Forum, 80’den fazla ülkeden katılımcıların yer aldığı etkinlikle yarın sona erecek.