Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Canan Söyler Çalışkan, sezaryenle doğan bebeklerin, normal doğumla dünyaya gelenlere kıyasla daha fazla alerji ve enfeksiyon riski taşıdığını belirtti. Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Dr. Çalışkan, normal doğumun hem bebekler hem de anneler üzerindeki olumlu etkilerini vurguladı. Sezaryenin doğum değil, bir cerrahi işlem olduğunu dile getiren Çalışkan, “Doğum, ya karın yoluyla yapılan sezaryen işlemi ya da vajinal yani doğal yolla gerçekleşiyor. Vajinal doğum, insan vücuduna en uygun olan doğum yöntemlerinden biridir. Bu süreç, genellikle kendiliğinden ilerlerken, bazen epidural gibi ağrıyı azaltma yöntemleri ya da doğumu kolaylaştırmak için müdahale gerekebilir. Ancak bazı acil durumlarda, anne ya da bebeğin sağlığı tehdit altındaysa sezaryen yapmak zorunda kalabiliyoruz” dedi.
Doç. Dr. Çalışkan, doğum sırasında sezaryene geçme gerekliliğini ise şu şekilde açıkladı: “Bebeğin durumu hakkında yaptığımız tahlillerle, gebelik süresince kalp atışlarını ve annedeki sancıları takip ediyoruz. Doğum kanalı oldukça değişken ve sıkışıklıklar, duraksamalar yaşanabiliyor. Böyle durumlarda, bebek ve annenin güvenliği açısından acil sezaryen kararı alınabiliyor.”
Sezaryen ile doğan bebeklerin sağlık durumunu da değerlendiren Dr. Çalışkan, “Vajinal doğum sayesinde bebekler, vajinal floradan yararlanarak daha sağlam bir mikrobiota kazanıyor. Ancak sezaryenle doğduğunda bu durumdan mahrum kalan bebeklerin bağışıklık sistemi, sonradan gelen antibiyotik tedavileriyle daha fazla alerji ve enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalabiliyor” diye belirtti.
Son olarak, sezaryenin büyük bir cerrahi işlem olduğunu ve mutlaka tam donanımlı hastanelerde yapılmasının gerektiğini vurguladı: “Sezaryen, yalnızca zorunlu hallerde gerçekleştirilmelidir; bu tür prosedürlerin acil durumlarda kan ihtiyacı ya da başka komplikasyonlarla karşılaşıldığında tam teşekküllü hastanelerde yapılması son derece önemlidir,” ifadelerini kullandı.