Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Burgazlıoğlu, Türkiye’de her yıl yaklaşık 80 bin kişinin tütün ve tütün ürünleri yüzünden yaşamını yitirdiğini belirtti. Dünyada sigara, her yıl 8 milyon insanın ölümüne neden oluyor. Her altı saniyede bir kişi sigara yüzünden hayatını kaybederken, 20 kronik ve 50 ölümcül hastalığın da tetikleyicisi olduğu göz ardı edilmemelidir. Sigara içen bireylerin akciğer kanserine yakalanma ihtimali, içmeyenlere oranla 20 kat daha yüksektir.
Sigara kullanımının sağlık üzerindeki zararlarının hem Türkiye’de hem de dünya genelinde büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Dr. Burgazlıoğlu, dünya genelinde 1,5 milyar insanın sigara içtiğini ve bunun yüzde 80’inin gelişmekte olan ülkelerde bulunduğunu ifade etti. 2021 yılı itibarıyla sigara içen kişi sayısının 1,5 milyarı geçtiği ve bu rakamın 2025’te 1,7 milyara ulaşmasının beklendiği vurgulanıyor. Sigara, özellikle akciğer kanseri vakalarının yüzde 90’ının temel sebebi durumundadır. Her 5 sigara içicisinden biri, erken yaşta hayatını kaybederken, bu da her saat başında sigara yüzünden ölenlerin sayısının dolu bir jumbo jet yolcusuna eşit olduğu anlamına geliyor.
Dr. Burgazlıoğlu, pasif içicilerin de ciddi bir risk altında olduğunu ve onların akciğer kanseri riskinin yüzde 32 arttığını belirtti. Pasif içicilerin, sigara içenlerin maruz kaldığı dumanın daha tehlikeli bir kısmını soluduklarını ifade ederek, sigarayı bırakmak isteyen bireylere çeşitli önerilerde bulundu. Türkiye’nin tütünle mücadelede öncü bir konumda olduğunu vurgulayan Burgazlıoğlu, sigara bırakmanın mümkün olduğunu ve bu süreçte motivasyonun önemine dikkat çekti. Bırakma sürecinde sigara hatırlatıcılarından kaçınmak, fiziksel ortamın değiştirilmesi ve bu süreçte uzman desteği alınmasının faydalı olabileceğini belirtti.