Ülkede ve dünya genelinde artan sigara tüketimi, halk sağlığını ciddi şekilde tehdit etmeye devam ediyor. Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü, bireylerin sigarayı bırakmalarına yardımcı olmayı amaçlayan çeşitli etkinlikler düzenleyerek toplumsal farkındalık oluşturmakta ve bağımlılık tedavisi sunmaktadır. Enstitü Müdürü Doç. Dr. Görkem Yararbaş, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nün sigarayı bırakmanın bir fırsatı olduğunu vurgulayarak, tütün kullanımının gelecekte halk sağlığı için ciddi bir sorun oluşturacağına dikkat çekti.
Doç. Dr. Yararbaş, Türkiye’nin sigara tüketim oranlarının yüksek olduğunu belirterek, “Her üç kişiden biri ya da iki erkekten biri sigara içiyor. Önceki yıllarda oranlar belirli bir süre düşse de, son zamanlarda içme oranı yeniden artış gösterdi. Ayrıca, yeni nesil tütün ürünleri ve nargile kullanımı özellikle genç nüfus için büyük bir tehdit oluşturuyor. Tütün tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerinin orta ve uzun vadede belirmesi nedeniyle, bu yüksek oranlar gelecekteki halk sağlığı sorunlarını büyütecektir” ifadesini kullandı.
Sigarayı bırakma sürecinde bireylerin denemeler yapmalarının önemine değinen Doç. Dr. Yararbaş, “Kalıcı olarak sigarayı bırakanların çoğunun geçmişinde çeşitli denemeler mevcut. Bu bağlamda, sigarayı bırakmayı tekrar tekrar denemekten çekinmemek ve her denemede yeni bir beceri kazandığımızı düşünmek önemlidir. Bireysel çabalarla sigara bırakamayanlar, ‘ALO 171’ hattından bilgi alarak sigara bırakma polikliniklerinden randevu alabilir” açıklamasında bulundu.
9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nün sigara kullanımını sonlandırma adına bir fırsat sunduğunu belirten Doç. Dr. Yararbaş, “Bu gün, sigara içenleri motive etmenin yanı sıra, alanda çalışan uzmanların iş birliğini güçlendirmesi için de önemli bir zemin sağlıyor. Tek bir günden kesin sonuçlar beklemek elbette mümkün değil fakat günlük yaşamdaki rutin sigara tüketimini sona erdirme fikrini akıllara sokabilmek bile büyük bir kazanç” şeklinde konuştu.
Ege Üniversitesi çatısı altında 2011 yılında kurulan ‘Sigara Bırakma Polikliniği’ hakkında bilgi veren Doç. Dr. Yararbaş, “Time içerisinde, tedavi ve psikolojik destek olanakları araştırma projeleriyle zenginleşti. Modern teknolojiler sayesinde web tabanlı psikolojik destek sunabiliyoruz. Hem yüz yüze hem de online şekilde, sigarayı bırakmak isteyen tüm vatandaşlarımıza yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.