Tekirdağ 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 yaşındaki Sıla Yeniçeri’nin yaşamını yitirmesiyle ilgili dava sürecinde sanıklara verilen cezalara ilişkin gerekçeler açıklandı.
Mahkemenin 33 sayfalık gerekçeli kararında, Sıla’nın ölümüne dair sanıkların ifadeleri, tanıkların anlatımları ve adli tıp raporlarına yer verildi. İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun raporunda, Sıla bebeğin ölüm nedeninin künt kafa travması sonucunda oluşan kafa içi kanama olduğu belirtildi. Ayrıca, elde edilen delillerin sanıkların suçlarını kanıtladığı vurgulandı.
Sanık Bakiye Yeniçeri, “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “suç delillerini yok etme” ve “suçu bildirmeme” suçlarından toplamda 27 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılırken, sanık K.A ise “nitelikli cinsel istismar” ve “kasten öldürme” suçları nedeniyle 20 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Diğer sanık G.K’ye ise “nitelikli cinsel istismar” suçundan 7 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, herhangi bir indirim uygulamadan, çocuk sanıkların eylemleriyle ilgili de detaylara yer verdi. Gerekçeli karara göre, Sıla’nın cinsel istismara uğradığı ve fiziksel şiddete maruz kaldığı, adli tıp raporlarıyla belgelenmiş durumda.
Olayın kesinleştiği dava sürecine bakıldığında, Malkara’da yaşayan Bakiye Yeniçeri’nin, 8 Eylül 2024 tarihinde Sıla’nın uyanmadığını fark etmesi üzerine hastaneye götürdüğü anlaşılıyor. Hastanede yapılan tetkikler sonucunda, Sıla’nın beyin kanaması geçirdiği ve cinsel istismar şüphesi bulunduğu yönünde rapor hazırlanmış; bu sebeple Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesine sevk edilerek tedavi altına alınmıştı. Ancak tedavi sürecinde entübe edilen Sıla, 7 Ekim 2024’te hayata gözlerini yumdu.
Yürütülen soruşturma kapsamında deliller ışığında açılan davada, sanık K.A’nın Sıla’ya şiddet uyguladığı ve cinsel istismarda bulunduğuna yönelik mahkeme kararı verilmiş, Bakiye Yeniçeri’nin durumu bildirmediği ve delilleri yok ettiği için cezalandırıldığı ifade edilmiştir.