ırnak Üniversitesi, sosyal medyada dolaşıma giren ve Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış tarafından yazıldığı ileri sürülen ifadelerle yeniden gündeme geldi. Paylaşımda, bazı akademik ve idari görevlendirmelerin yakın akrabalar ile rektörlük yönetimine bağlı kişilere verildiğinin savunulduğu öne sürüldü. Ancak söz konusu paylaşımın gerçekliği bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil.
Üç kişinin adı paylaşımda yer aldı
Haberlere konu olan metinde Alkış’ın yeğeni olduğu belirtilen Gülizar Artuç’un İlahiyat Fakültesinde doktor öğretim üyesi yapıldığı iddia edildi. Amcaoğlu olduğu ileri sürülen Emrullah Alkış’ın ise müftülükten üniversiteye geçirilerek fakülte sekreterliği ve genel sekreter yardımcılığı görevlerine getirildiği öne sürüldü.
Aynı paylaşımda, Rektör Alkış’ın yakın dostu olarak tanımlanan Mesut Bayram’ın da Milli Eğitim Bakanlığındaki öğretmenlik görevinden üniversiteye geçirildiği; ardından İdil Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve Hukuk Müşavirliği görevlerine atandığı iddia edildi.
“Rektörlük hakkımdır” sözleri tepki çekti
Rektöre ait olduğu ileri sürülen metinde, yakın çevresine yardım etmenin inancının gereği olduğu ve bu görevlendirmelerin “rektörlük hakkı” sayıldığı yönünde ifadeler bulunduğu aktarıldı. Paylaşımda ayrıca, yönetime sadakat gösteren kişilerin ödüllendirileceğinin ve bazı kadrolara atanacak isimlerin önceden belirlendiğinin yazıldığı öne sürüldü.
Söz konusu metinde, üniversite yönetimine karşı çıkan bazı kişilerin kurumdan uzaklaştırıldığı ve yeni görevlendirilecek kişilerin ziyaret edilerek tebrik edilmesinin “emir” olarak ifade edildiği de iddialar arasında yer aldı.
Üniversite daha önce benzer paylaşımları yalanlamıştı
Şırnak Üniversitesi yönetimi, Rektör Alkış’a ait olduğu ileri sürülen benzer sosyal medya paylaşımları hakkında daha önce birden fazla açıklama yaptı. Üniversite Senatosu, Aralık 2025’te yayımladığı açıklamada, rektörün sosyal medya hesabından alınan görüntülere farklı ifadeler eklenerek dijital manipülasyon yapıldığını savundu. Rektöre atfedilen paylaşımların Alkış ve üniversiteyle ilgisinin bulunmadığı belirtildi.
Üniversite, Nisan 2026’da yaptığı başka bir açıklamada da sosyal medyada yayılan içeriklerin gerçek dışı olduğunu, rektör tarafından böyle bir paylaşım yapılmadığını ve iddiaları yayanlar hakkında hukuki süreç başlatıldığını duyurdu.
Kardeşe özel kadro iddiası da reddedilmişti
2025 yılının sonunda Rektör Alkış’ın kardeşi Abdullah Alkış için özel kadro açıldığı da iddia edilmişti. Üniversite yönetimi, söz konusu ilanda lisans mezuniyeti şartı bulunduğunu, Abdullah Alkış’ın ise ön lisans mezunu olması nedeniyle kadroya başvuramayacağını açıklamıştı. Alkış ve kardeşi de sosyal medya paylaşımının kendilerine ait olmadığını söylemişti.
Son tartışmaların merkezindeki 17 Haziran tarihli paylaşımın gerçekten Rektör Alkış’ın hesabından yapılıp yapılmadığına dair doğrulanmış bir kayıt bulunmuyor. Bu nedenle metinde yer alan sözler ve atama bağlantıları, resmî makamlarca doğrulanıncaya kadar iddia niteliği taşıyor.




