Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Türk havacılık ve uzay sanayisine mühendisler kazandırıyor!

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, havacılık alanında teknik uzmanlar yetiştiriyor. Ses Altı Rüzgar Tüneli ile öğrenciler, aerodinamik çalışmalarda deneyim kazanarak verimli hava araçları tasarımında kritik beceriler geliştiriyor. Dr. Yunus Çelik ve Burhan Necati Kızıloğlu, bu eğitimlerin sektöre nitelikli mühendisler kazandırdığını belirtiyor.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, havacılık alanında teknik uzmanlar yetiştiriyor.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), Türk havacılık ve uzay sektöründe önümüzdeki dönemde tasarım yapacak mühendisler yetiştiriyor. Öğrenciler, eğitimlerini Ses Altı Rüzgar Tüneli’nde uygulamalarla destekleyerek sürdürmekte.

SBTÜ, sunduğu kaliteli eğitim ve yüksek teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarıyla dikkat çekiyor. Üniversitenin aerodinamik laboratuvarında yer alan Ses Altı Rüzgar Tüneli, eğitim ve araştırma için aktif bir şekilde kullanılmakta. Savunma sanayinde kullanılacak uçak, helikopter, roket ve füzelerin tasarımını yapacak mühendis adayları, bu tünelde endüstriyel uygulamalara yönelik eğitimlerini alıyorlar. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen tasarım ve veri süreçlerinin ardından, model parçalar rüzgar tünelindeki testlere tabi tutulmakta. Rüzgar tünelinin yapay ortamında oluşturulan akış hızı saniyede 30 metreye kadar ulaşıyor ve burada çeşitli hava araçlarının kanat ve roket modelleri üzerinde basınç, aerodinamik yük ve moment ölçümleri yapılmakta. Alınan bilgisayar verileri, rüzgar tünelindeki ölçümlerle karşılaştırılarak, hata oranı düşürmek için gerekli düzeltmeler yapılıyor.

SBTÜ Uçak Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Yunus Çelik, öğrencilerin bu uygulamalarla bilgi birikimlerini güçlendirdiklerini vurguladı. Rüzgar tünelinin, hem uçakların hem de rüzgar türbinlerinin aerodinamik analizleri için kullanıldığını belirten Çelik, “Burada saniyede yaklaşık 30 metre hızında bir rüzgar akışımız mevcut ve 40 santimetre genişliğinde bir test alanımız var. Rüzgar tünelini hem akademik çalışmalarda hem de öğrencilerin eğitimlerinde aktif olarak kullanıyoruz. Amaçlarımızdan biri, öğrencilerin savunma sanayiinde çalışabilmeleri için gerekli teorik ve pratik bilgi birikimlerini kazanmalarını sağlamaktır. Bilgisayar destekli analiz programları ile kanat profillerinin aerodinamik incelemelerini yapıyor, öğrencilerimiz de deneysel analizlerle teorik bilgilerini pekiştiriyorlar” ifadelerini kullandı.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde Aerodinamik ve İtki Laboratuvarı Sorumlusu Araştırma Görevlisi Burhan Necati Kızıloğlu ise rüzgar tünelinin daha etkili uçuşlar sağladığını belirtti. “Eğitim amaçlı olarak kullanılan Ses Altı Rüzgar Tüneli, havacılık modellerinin aerodinamik testlerine olanak tanıyor. Araştırmacıların ve öğrencilerin amacı, kullanılan modellerde kaldırma kuvvetini artırmak ve sürükleme kuvvetini azaltmaktır. Bu sayede hava aracının menzili uzuyor ve daha az yakıtla daha uzun süre havada kalabiliyorlar. Çoğu üniversitede yeni kullanılmaya başlayan bu sistem, bizim üniversitemizde aerodinamik derslerinde detaylı bir şekilde işleniyor. Hava aracı tasarlanırken önce modelleme yapılıyor, ardından bilgisayar destekli analizlerle sonuçlar not alınıyor. Rüzgar tünelindeki testlerden elde edilen sonuçlar, tasarlanan hava araçlarının daha az yakıt tüketerek daha etkin uçmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.