Sünnet İçin En Uygun Zamanlar: Uzman Dr. Cavıldak Sırları Ortaya Koydu

Liv Hospital Samsun Üroloji Uzmanı Opr. Dr. İdris Kıvanç Cavıldak, sünnetin kısa süreli bir cerrahi işlem olduğunu belirterek, en uygun yaş aralıklarının 6 ay-3 yaş ve 5-7 yaş olduğunu vurguladı. Sünnetin uzman hekimler tarafından yapılmasının önemine dikkat çekti.

Liv Hospital Samsun Üroloji Uzmanı Opr. Dr. İdris Kıvanç Cavıldak,

Liv Hospital Samsun Üroloji Uzmanı Opr. Dr. İdris Kıvanç Cavıldak, sünnetin kısa bir süre içinde gerçekleştirilen ve karmaşık olmayan bir cerrahi işlem olduğunu vurgulayarak, “Çocukların sağlıklı bir şekilde, hızlı ve enfeksiyonsuz bir iyileşme süreci geçirmeleri adına, sömestir tatili sünnet için uygun dönemlerden biridir. Yenidoğan dönemindeki (ilk 30 gün) sünnetin, hayata tutunmaya çalışan bir bebek için gereksiz bir yük oluşturacağını düşünüyoruz. Sünnet için en ideal yaş aralıkları 6 ay ile 3 yaş ve 5 ile 7 yaş olarak belirlenmiştir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Sünnetin İslam kültüründe erkekler için vazgeçilmez bir uygulama olmasının yanı sıra, dünya genelinde sağlık açısından da önemli bir işlem olarak kabul edildiğini belirten Dr. Cavıldak, konu hakkında bilgiler sundu.

“Sünnet, cerrahi bir işlem olup çeşitli komplikasyonlar doğurabilir” diyen Dr. Cavıldak, kelime anlamıyla sünnetin, penisin baş kısmındaki deri dokusunun alınarak dış yüzeyin küçültülmesi amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. “Bu işlemlerin hekim olmayan kişilerce yapıldığında sünnet yanlışlıkları yaşanabilir. Günümüzde yalnızca doktorlar tarafından uygulanmaktadır” şeklinde ekledi.

“Sünnet hataları” konusuna da değinen Dr. Cavıldak, “Sünnet, yapısı itibarıyla nispeten basit bir cerrahi operasyon olarak değerlendirilir. Lokal anestezi ile kısa sürede tamamlanır, hastalar ise hızlı bir iyileşme süreci sonrası günlük yaşamlarına dönebilir. Ancak uygulama sırasında ya da sonrasında bazı hatalar meydana gelirse kalıcı sorunlar oluşabilir. Sünnet hatası, işlem sırasında dış derinin dışındaki dokunun hasar görmesi şeklinde tanımlanabilir. Doku dairesel olarak ve eşit bir şekilde kesilmeli, uygun miktarda alınmalıdır; aksi halde ilerleyen yaşlarda penis eğriliği ortaya çıkabilir ve bu durum zamanında fark edilmezse daha karmaşık ameliyatlara ihtiyaç duyulabilir” dedi.

Sünnetin yapıldığı yaş aralığının önemine değinen Dr. Cavıldak, “Sünnet için en uygun zamanlar genelde 6 ay ile 3 yaşlar ve 5 ile 7 yaşlar olarak belirlenmiştir. Ancak bu aralığın dışında da sünnet hataları yaşanabilir. Ayrıca, herhangi bir yöne eğiklik, sünnet hataları arasında önemli bir husustur ve bu durum penis boyunun nihai uzunluğuna etki edebilir. Sünnet hataları arasında yaygın ve tehlikeli bulduğumuz diğer sorunlar ise penis başının kesilmesi ve idrar kanalına zarar verilmesidir. Bu problemler, iyileşme döneminde enfeksiyon riskini artırdığı için ciddiyetle ele alınmalıdır. Çocuğun yaşam kalitesinin düşmemesi için gerekli önlemlerin alınması önemlidir” ifadelerini kullandı.

Son olarak, Dr. Cavıldak, sünnet sırasında sinir dokularının hasar görmesi durumunda his kaybı olabileceğini belirterek, bu durumun yetişkin dönemindeki cinsel yaşamı etkileyebileceğine dikkat çekti. “Uygulama sırasında kullanılan ekipmanın yanlış kullanımı bu tipi sorunlara yol açmaktadır. Günümüzde yapılan lazerle sünnet uygulamaları oldukça hassas olduğu için uzman, kesim sırasında dikkatli olmalı ve his kaybı yaşanmaması için özen göstermelidir; aksi halde geri dönüşü olmayan sorunlar meydana gelebilir” dedi.

Dr. Cavıldak, sünnetin zahmetsiz bir cerrahi işlem olduğunu vurgulayarak, işlem sonrasında komplikasyon yaşamamak için alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini yineleyerek, yenidoğan dönemindeki sünnetin gereksiz bir yük yaratmaması gerektiğini ifade etti.