Esad rejiminin düşmesi sonrası Türkiye’deki Suriyelilerin geri dönüş hazırlıkları, Adana’daki tekstil sanayisini endişeye sevk etti. Suriye’de 61 yıllık Baas yönetiminin sona ermesiyle iç savaşın da son bulması, birçok Suriyelinin memleketlerine dönmesine neden oldu. Ancak, son 11 yıldır tekstil sektörü için kritik birer iş gücü kaynağı olan Suriyelilerin ayrılma niyeti, sektörün geleceğiyle ilgili kaygıları süreçte artırdı.
Tekstil işverenleri, Türk işçilerinin turizm gibi diğer alanlara yönelmesi ile Suriyelilerin geri dönmesinin ardından, yerli gençlerin tekstil sektörüne daha fazla sahiplenmesi gerektiğini söyledi. Üretim sektöründe çalışan Adanalı tekstilci Ufuk Doyuran, “Savaşın sonlanması bizler için mutluluk verici. Suriyelilere ilk başladığımız andan itibaren onlara fabrikalarımızda yer verdik. Ancak şu an onların ülkesine dönüş hazırlıkları yapmaları konusunda özellikle çalışkan bir millet olarak elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Onların sağladığı iş gücünü ikame edeceğimize inanıyorum.” dedi.
Doyuran, gençlerin iş bulma konusundaki kaygılarını dile getirerek, “Çocuklarımızdan beklentim, iş beğenmemezlik yapmamaları ve mutlaka bir yerde başlamaları. İlk başta edindikleri deneyimler ileride daha iyi fırsatlara kapı açacaktır. Şu anda gençlerimiz hemen en yüksek ücretli işlere yönelmek istiyor. Suriyelilerin gitmesiyle zamanla iş gücünde boşluk olacağı kesin ama biz, bu ülkeyi bir el birliğiyle büyütmek durumundayız.” ifadelerini kullandı.
Bölgedeki tekstil iş gücünün yaklaşık yüzde 40’ının Suriyelilerden oluştuğunu belirten Doyuran, “Artık ülkede çalışan Suriyelilerin en az yüzde 30’u belirli bir dönemde ayrılacaktır. Onların gitmesine saygı duyuyoruz ancak yerli gençlerimizin iş seçmeden çalışması şart.” diye ekledi.
Fabrikalarda çalışan işçilerin çoğunluğunun iyi maaş aldığını belirten Doyuran, şunları kaydetti: “Birçok atölyede elemanlar asgari ücretten daha fazla kazanıyor. Bunun yanında, bazı bireylerin iş beğenmeme davranışının parayla ilgili olmadığını görmekteyiz. Hatta asgari ücretin iki katını sunduğumuz halde iş bulmakta tereddüt edenler var. Unutulmamalı ki, bir meslek alanında başarı için önce o işin zorluklarına katlanmak gerekmektedir.”