TAV Havalimanları, 2024 yılına dair finansal ve operasyonel verilerini paylaştı. Şirket, toplam yolcu sayısında yüzde 11’lik bir artışla 107 milyona ulaştı. Son üç yıl içerisinde gerçekleştirdiği 2,5 milyar avroluk yatırım programını tamamlamaya yaklaşan TAV, Almatı’nın yanı sıra Antalya ve Ankara’daki projelerini de tamamlamak üzere.
Türkiye’nin havalimanı işletmeciliğinde global ölçekteki öncüsü olan TAV Havalimanları, 2024 yılında konsolide cirosunda yüzde 27 artış sağlayarak 1,7 milyar avroya ulaştı. Şirket ayrıca 489 milyon avro FAVÖK ve 183 milyon avro net kar raporladı.
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, “Operasyonel ve finansal açıdan başarılı bir yıl geçirdik. 2024’te yüzde 11 büyüme ile 107 milyon yolcuya, dış hatlarda ise yüzde 13 büyümeyle 71 milyon yolcuya hizmet verdik. Havalimanlarımızda faaliyet gösteren havayollarının filosunu genişletme stratejileri, seyahat talebinin artışı, yakıt verimliliği artan uçaklar, küresel orta sınıfın yükselişi ve uzayan yaz sezonu, yolcu trafiğindeki büyümeyi destekleyen unsurlar arasında. Ayrıca, artan e-ticaretten dolayı hava kargo trafiği de olumluda etkilenmektedir. 2024’te güçlü trafik verilerimizi finansal sonuçlara da yansıtmayı başardık. Ciromuz yüzde 27 artışla 1,66 milyar avroya çıktı, FAVÖK de yüzde 27 yükselerek 489 milyon avro oldu” şeklinde konuştu.
Havacılık sektörüne olan güvenleri sayesinde 2021’de başlattıkları yoğun yatırım sürecinin sonuna yaklaştıklarını belirten Kaptan, “2025 yılına kadar Almatı Havalimanı’nın alımı, DHMİ’ye yapılan peşin kira ödemeleri ve diğer yatırımları da içeren toplam yatırım tutarımız 2,5 milyar avroyu geçecek” dedi. Bu yatırımların sonucu olarak, imtiyazların FAVÖK’e göre ağırlıklandırılmış ortalama süresinin 2019’daki 9 yılken, 2025 itibarıyla 32 yıla yükseleceğini vurguladı.
Almatı Havalimanı’nda yeni bir dış hat terminalinin Haziran 2024’te faaliyete geçeceğini belirten Kaptan, “Terminal ve altyapı iyileştirmeleri için 257 milyon avro harcadık. Satın alma işleminin ardından, destinasyon sayısını neredeyse iki katına çıkardık ve 2025 yılı itibarıyla yolcu trafiğinin de 2021’e göre iki katlanmasını öngörüyoruz. Bu hızlı büyümeyi desteklemek amacıyla 300 milyon avroya kadar ek hava tarafı yatırım planlarımız var ve detaylarını Nisan 2025’teki Yönetim Kurulu toplantısında açıklamayı planlıyoruz” şeklinde ekledi.
Antalya Havalimanı’ndaki 850 milyon avro tutarındaki yatırımın yüzde 96’sının tamamlandığını ve yeni dış hat terminalinin Nisan ayında açılması hedeflendiğini ifade eden Kaptan, bu yeni terminalin faaliyete geçmesiyle havalimanının yolcu kapasitesinin 38 milyondan 65 milyona ulaşacağını ve yolcu deneyiminin önemli ölçüde iyileşeceğini belirtti. Aynı zamanda, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki hava tarafı genişletme yatırımlarının da önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi.
Son olarak, Bodrum ve İzmir’deki güneş enerjisi santrali inşaatlarının sürdüğünü ve Ankara’da da benzer projelere başlayacaklarını belirten Kaptan, bu 20 milyon dolarlık yatırımla birlikte toplam 16,1 MW’lık bir kurulu güç hedeflediklerini dile getirdi. Bu noktada, inşa edilen üç santralin toplam elektrik tüketiminin yüzde 30’unu karşılaması bekleniyor.
2025’te 110 – 120 milyon yolcuya hizmet vermeyi ve 520 – 590 milyon avro arası FAVÖK elde etmeyi hedeflediklerini belirten Kaptan, net borç/FAVÖK oranının ise 2,5 – 3 aralığına düşmesini beklediklerini vurguladı. Bu yıl, TAV Havalimanları’nın 25. yıl dönümünü kutladıklarını hatırlatan Kaptan, geride kalan çeyrek asırda 30’dan fazla ülkede 100’den fazla havalimanıyla global bir marka haline geldiklerinin altını çizdi. Ayrıca, önümüzdeki 20 yıl içinde dünya genelinde yolcu trafiğinin iki katına çıkması ve bunun için 2,4 trilyon dolarlık havalimanı altyapı yatırımı yapılmasının öngörüldüğünü ekledi. “Elde ettiğimiz eşsiz iş modeli, bilgi birikimimiz ve nitelikli insan kaynağımızla fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.