Kadir Has Üniversitesi’ne bağlı Yaratıcı Endüstriler Platformu (KHAS-YEP) çatısı altında görev yapan FabriKHAS’ın ortaklarından TİMS&B Production ekip üyeleri Timur Savcı ve Burak Sağyaşar, Beyaz Güvercinler Burs Programı’na bağış gerçekleştirdi. 17 Nisan’da yayınlanacak olan “İstanbul Ansiklopedisi” dizisine yönelik heyecanlı günler geçiren yapımcılar, üniversitenin maddi desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilerine sunduğu Beyaz Güvercinler Burs Programı’na katkıda bulunarak geleceğin yeteneklerine destek olmayı hedefliyor.
Dizinin ismi, ünlü yazar Reşad Ekrem Koçu’nun “İstanbul Ansiklopedisi” eserine atıfta bulunuyor. Selman Nacar’ın senarist ve yönetmen olarak görev aldığı bu dizi, büyük hayalleri olan bir genç kızın İstanbul’daki serüvenini ve tarihi olayları ele alıyor.
Kadir Has Üniversitesi’nin 2018’den bu yana SALT ile birlikte sürdürdüğü proje çerçevesinde, Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi Arşivi, 2024 Ekim ayında çevrimiçi olarak kullanıma sunulacak. Bu proje, İstanbul’un zengin tarihine dair 40 binden fazla belgeler barındırıyor. Koçu’nun 1944-1973 yılları arasında yayımladığı 11 ciltlik ansiklopedinin yanı sıra, daha önce yayımlanmamış içerikler de bu online platformda ilk defa yer bulacak ve genel içerik tamamlanmış olacak.
İstanbul Ansiklopedisi, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu’nun büyük bir kısmını bu esere adamış olduğu ayrıntılı bir çalışmadır. 1944 yılında başladığı araştırma ve yazım sürecini hayatı boyunca sürdüren Koçu, İstanbul’un zengin kültürel geçmişini detaylandırmak amacıyla yoğun çaba sarf etti.
Koçu, şehrin farklı yönlerini; insanlardan, mimariye, günlük yaşamın sıradan unsurlarından tarihi olaylara kadar geniş bir perspektifle ele alan ansiklopedisini, geçmişin önemli şahsiyetlerinin katkılarıyla zenginleştirdi. Bu eser, hem Batılı kaynaklar ile tezkire geleneğini harmanlayan bir başvuru kaynağı olarak ön plana çıkıyor, hem de İstanbul’a dair derin bir anlayış geliştirmek için bir çerçeve sunuyor. Koçu’nun vefatından sonra dahi pek çok araştırmacı ve tarihçi tarafından ilgiyle incelenen bu ansiklopedinin günümüze yansıyan ve araştırma konuları sunan geniş arşivi, Kadir Has Üniversitesi tarafından 2018 yılında devralındı. Arşivde yer alan içerikler, 20. yüzyılın ortalarında üretilen çok ciltli yayımlar konusunda da önemli bilgiler sunan bir “medya arkeolojisi laboratuvarı” niteliğini taşımaktadır.