Trakya’ya Kaçak Hayvan Sevkiyatı Yapıldığı Belirlendi; 130 Bin TL Cezai İşlem Uygulandı

Tekirdağ’da gerçekleştirilen denetimlerde, kaçak hayvan sevkiyatı yapanlar toplamda 130 bin TL para cezasına çarptırıldı. 15 büyükbaş hayvanın gerekli belgeler olmadan Trakya’ya sokulduğu tespit edildi ve hayvanlar kesimhanede itlaf edildi.

Tekirdağ'da gerçekleştirilen denetimlerde, kaçak hayvan sevkiyatı yapanlar toplamda 130 bin

Trakya’nın ari bölge statüsünü sürdürebilmek için gerçekleştirilen denetimlerde, yasal dışı hayvan taşıyanlardan toplam 130 bin TL para cezası alındı.

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ergene İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, jandarma birlikleri ile birlikte 21 Nisan 2025 tarihinde E-80 Otoyolu’ndaki Saray Otoban kontrol noktasında bir denetim yaptı. Bu denetim sırasında, bölgede yasadışı olarak bulundurulmaya çalışılan 15 büyükbaş hayvan belirlendi.

İncelemeler sonucunda, bu hayvanların Trakya’ya gerekli belgeler olmadan getirildiği ortaya çıkarken, veteriner hekimlerin denetiminde hayvanlar kayıt altına alındı. “Şap Hastalığına Duyarlı Hayvanların Korunmuş Bölgelere Sevklerinde Uygulanacak Prensipler” genelgesi gereği, hayvanlar en yakın kesimhanede itlaf edildi.

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 36. maddesine dayanarak, hayvan sahibine 105 bin TL ve kamyon şoförüne 25 bin TL olmak üzere toplam 130 bin TL idari ceza kesildi.

Yetkililer, Trakya’nın 2010 yılından beri şap hastalığı açısından ari bölge olarak kabul edildiğini hatırlatarak, üreticilere Anadolu’dan bölgeye canlı hayvan sevk edilmemesi gerektiğini bildirdi. Menşei belirsiz olan hayvanların kesime veya kesilmesine ilişkin yasal sorumluluklar bulunduğu ifade edilerek, vatandaşların şüpheli durumlarda jandarma veya ilçe müdürlüklerine bildirimde bulunmaları gerektiği vurgulandı.