Trump: ABD-Ukrayna Değerli Madenler Anlaşması Çok Yakında İmzalanacak

ABD Başkanı Donald Trump, kabine toplantısında Ukrayna ile değerli madenler anlaşmasının yakında imzalanacağını duyurdu. Ayrıca, çevre fonlarıyla ilgili şeffaflık eksikliği ve yasa dışı göç konularında da eleştirilerde bulundu. Trump, İbrahim Anlaşmaları’nın yeniden canlandırıldığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, kabine toplantısında Ukrayna ile değerli madenler

ABD Başkanı Donald Trump, kabine toplantısında yaptığı açıklamada, ABD ile Ukrayna arasında değerli madenler ile ilgili bir anlaşmanın “çok yakında” imzalanacağını duyurdu.

Başkent Washington DC’de düzenlenen kabine toplantısı yaklaşık üç saat sürdü. Toplantıda bakanlar, kendi alanlarındaki reformlar ve tespit ettikleri yolsuzlukları detaylı bir şekilde aktardılar. Toplantının ardından Trump, hükümetin yeniden yapılandırılması, yolsuzlukla mücadele, kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve dış politikadaki yeni hamleler hakkında bilgiler verdi. Trump, “İnsanlar bu parayı kolay kazanıyor. Bu nedenle her kuruşu korumamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Trump, Stacey Abrams ile bağlantılı bir sivil toplum kuruluşuna Biden yönetimince aktarılan 2 milyar dolarlık çevre fonuna tepki gösterdi. “Bu 2 milyar dolar nereye gitti, kimse bilmiyor. Bu, görev değişiminin hemen öncesinde yapılmış bir ödeme ve kimse de hesap vermedi” ifadelerini kullandı. Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) 22 milyar doların üzerinde sözleşmeyi iptal ettiğini ve bu fonların sadece sekiz sivil toplum kuruluşuna aktarıldığını belirten Trump, bu kuruluşların daha sonra başka kuruluşlara alt yüklenici olarak devredildiğini vurguladı. Trump, “Bu sistem, vergi mükelleflerine büyük zarar verdi” dedi.

Yasa dışı göç konusuna da değinen Trump, Arizona’daki bir sınır kapısında daha önce binlerce göçmenin beklediği alanın artık boş olduğunu söyleyerek, “Bu insanlar akıl hastanelerinden ve hapishanelerden geldiler. Şimdi kontrol bizde” şeklinde konuştu.

Ukrayna-Rusya savaşı hakkında da bilgi veren Trump, ABD’nin iki ülke ile ayrı ayrı diplomatik temaslar yürüttüğünü ve bu görüşmelerin olumlu bir seyrinin olduğunu belirtti. Ukrayna ile değerli madenler anlaşmasının imzalanma zamanı hakkında, “Çok yakında, bu anlaşmayı imzalayacağız” dedi.

Trump, ilk döneminde imzalanan İbrahim Anlaşmaları’nın Biden döneminde genişletilmediğini vurguladı. “Daha fazla ülke bu anlaşmaya katılmayı istiyor. Bu, büyük bir başarıydı. Ancak Biden ve ekibi bu konuyla ilgili hiçbir adım atmadı, bu nedenle ülkeler İbrahim Anlaşmaları’nda yeniden yer almak istemeye başladılar” ifadelerini kullandı. ABD Başkan Yardımcısı James David Vance de, İbrahim Anlaşmaları’nın yeniden canlandırıldığını ve yeni ülkelerin dahil edilmesi için yoğun diplomatik çabaların sürdüğünü aktardı. İsrail, 2020 yılında ABD’nin aracılığıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Fas ve Sudan ile ilişkilerini normalleştirmiş, Suudi Arabistan ise bir Filistin devleti kurulmadan İsrail’i tanımayacağını açıklamıştı.