Trump, TikTok’un yasak tarihini 75 gün uzattı; anlaşma için müzakereler sürüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok’un yasaklanmasını erteleyerek 5 Nisan tarihini 75 gün uzattı. Trump, sosyal medya platformu aracılığıyla anlaşma için önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti ve TikTok’un Çin ile bir ortaklık yoluyla geleceğini umduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok'un yasaklanmasını erteleyerek 5 Nisan tarihini

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok’un sahip olduğu Çin merkezli ByteDance şirketinin platformunun devri gerçekleşmezse yasaklanması için belirlenmiş son tarihi, imzaladığı bir kararla 75 gün uzattı.

TikTok’un geleceğiyle ilgili belirsizlik devam ediyor. 5 Nisan tarihine yaklaşıldığı sırada Trump, TikTok’un satış süreci için yeni bir imzayla durumu 75 gün daha erteledi. Başkan, kendi sosyal medya platformu Truth Social üzerinden paylaştığı mesajında, “Yönetimim, TikTok’u kurtarma niyetiyle çok çalışıyor ve önemli ilerlemeler kaydettik. Ancak, gerekli onayların tamamlanabilmesi için daha fazla çaba gerekmekte. Bu sebeple TikTok’un açık kalma süresini 75 gün uzatacak bir başkanlık kararı imzalıyorum” diye belirtti.

Trump, Çin ile olan ilişkileri iyileştirme umudunu ifade ederken, gümrük tarifeleri hakkında, “Anladığım kadarıyla Çin, gümrük vergilerimizden (adil ve dengeli ticaret için gerekli!) memnun olmadığı gibi görünüyor. Bu durum, vergilerin güçlü bir ekonomik enstrüman olduğunu ve ulusal güvenliğimiz için hayati bir unsur teşkil ettiğini ortaya koyuyor! TikTok’un kapanmasını istemiyoruz. TikTok ile Çin arasında bir anlaşma yapmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

Geçtiğimiz ocak ayında ABD Yüksek Mahkemesi, TikTok’un yasaklanması için önerilen yasayı onaylamış ve hemen sonrasında platforma erişim engeli getirilmişti. Trump’ın 20 Ocak tarihinde göreve gelmesiyle birlikte, TikTok yalnızca bir gün boyunca engellendi ve sonra tekrar erişime açıldı. 21 Ocak’ta ise TikTok yasak süresi 75 gün uzatıldı ve 5 Nisan için yeni bir son tarih belirlendi. Trump, ABD’nin TikTok’ta ortaklık kurarak yüzde 50 hisseye sahip olmasını istediğini vurgulamıştı.

TikTok’a yönelik casusluk iddiaları son dönemlerde artmış durumda. Temsilciler Meclisi, geçtiğimiz yıl TikTok’un ABD’deki varlıklarının başka bir işletmeye devredilmemesi durumunda yasaklanması için bir yasa tasarısı onaylamıştı. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, oylamanın ardından, “Bu tasarı, Amerikalıları ve özellikle de çocukları TikTok uygulamasındaki Çin propagandasının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla hazırlandı. Bu uygulama, Amerikalıların telefonlarında bir casus balonudur” ifadelerini kullanmıştı.