Beşiktaş’ta gerçekleştirilen Türk Devletleri Parlamentoları Dışişleri Komisyonları Toplantısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından düzenlenirken, oturumda TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay önemli açıklamalarda bulundu. Oktay, “Küresel ve bölgesel sorunlarla başa çıkmada en güçlü desteğimiz, Türk dünyasının birlik ve dayanışmasıdır. Burada alınacak kararlar ve hazırlanacak ortak bildirinin, parlamenter dayanışmamıza önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Toplantıya Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve KKTC’den dışişleri komisyonu başkanları katılırken, toplantıda büyükelçiler, milletvekilleri ve Türk dünyasından birçok kurumun temsilcileri de yer aldı. İki oturumun basına kapalı gerçekleştiği görüşmelerde, Rusya-Ukrayna Savaşı ile Filistin ve Suriye’deki güncel meselelerin yanı sıra Türk dünyası için iş birliği adımları da değerlendirildi.
Oktay, açılış konuşmasında Türk dünyasının bir araya gelmesinin önemini vurgulayarak, “Geliştirdiğimiz iş birliği mekanizmaları, her alanda kurumsal bir yapı kazanmakta ve güçlenmektedir. Türk Devletleri Yasası altındaki TÜRKPA, TÜRKSOY, Türk Yatırım Fonu, Türk Kültür Mirası Vakfı ve diğer oluşumlar sayesinde ilişkilerimizi çok yönlü biçimde ilerletmekteyiz” dedi.
Ayrıca, Türk Devlet Teşkilatı’na bağlı ülkeler arasındaki iş birliğini daha da güçlendirme çabalarının devam edeceğini ifade eden Oktay, “Macaristan’da yapılacak gayri resmi zirve ve Azerbaycan’daki Türk Devletleri Teşkilatı 12. Zirvesi’nde iş birliğimizi artıracak önemli kararlar alacağımıza inanıyorum. Toplam 175 milyondan fazla genç ve dinamik nüfusumuz, 1,3 trilyon doları aşan ticaret hacmimiz ve ortak kültür zenginliğimiz, büyük hedeflerimize ulaşmamız için sağlam bir temel oluşturuyor” şeklinde konuştu.