Türk Hazır Giyim Sektörünün Fırsatlarına Dikkat: Destek ve Strateji Şart!

TGSD Başkanı Toygar Narbay, Türk hazır giyim sektörünün fırsatlarından bahsederek firmaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı. 2023’te ihracatta %9, 2024’te ise %6,9 daralma beklentisi var; kayıpların nedeni global resesyon ve rekabetçilik kaybı. Markalı ihracatın önemine dikkat çeken Dr. Ümit Özüren, sektörde fiyat artışının inovasyon ve markalaşmadan geçtiğini belirtti.

TGSD Başkanı Toygar Narbay, Türk hazır giyim sektörünün fırsatlarından bahsederek

Türk Hazır Giyim Sektörü, önemli fırsatlarla karşı karşıya. TGSD Başkanı Toygar Narbay, Trump’ın Çin’e yönelik stratejik kısıtlamalarının, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde yakın tedarikin öneminin artması ve bölgedeki çatışmaların sona erme ihtimalinin sektöre sunduğu olanaklara dikkat çekti. Ancak Narbay, bu fırsatların değerlendirilebilmesi için zararına satış yaparak piyasada kalmaya çalışan firmaların desteklenmesinin elzem olduğunu ifade etti.

Hazır giyim alanında önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) yeni yönetim kurulu üyeleriyle birlikte sektördeki gelişmeleri görüştü. Narbay, pandeminin başladığı 2020 yılından itibaren ertelenen talebin ve merkez bankalarının uyguladığı genişletici politikaların ardından, hem dünyanın hem de Türkiye’nin hazır giyim ihracatının rekor seviyelere ulaştığını belirtti. Ancak 2023’te artan enflasyon rakamları sebebiyle faiz oranlarındaki artışların sektörde daralmaya yol açtığını ve Türk hazır giyim ihracatının bu yıl %6,9 oranında küçüldüğünü aktardı.

Deneyimlerine dayalı analizler gerçekleştiren Narbay, 2024 yılındaki düşüşün 1,3 milyar dolarlık kayba karşılık geldiğini belirtirken, bu kaybın yüzde 29’unun global resesyondan, yüzde 46’sının gelişen çatışma bölgelerinden ve yüzde 25’inin ise kaybedilen rekabet gücünden kaynaklandığını ifade etti. Ayrıca, 2022 yılında 2,7 milyar dolarlık hazır giyim ithalatının 2024’te 4 milyar dolara çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Narbay, sektörün gelecekte karşılaşabileceği fırsatları da sıraladı; “Trump’ın Çin’e karşı uyguladığı politikalar, Avrupa ve ABD’li alıcıların tedarik güvenliğini gözden geçirmesine neden olacak. Türkiye, bu durumu lehinize çevirebilir” dedi. Ek olarak, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın tekstil sektörünü kapsama almasının, Türkiye için pazar tercih edilebilirliğini arttıracağına dikkat çekti. Narbay, bölgede barışın tesis edilmesi halinde, kaybedilen ihracatın tekrar kazanılabileceğini de sözlerine ekledi.

TGSD’nin yeni başkanı Dr. Ümit Özüren ise, Türk hazır giyim sektörünün dünya pazarındaki payının %3,48 seviyesinde kalmasının önemine değindi. 2024 yılında sektörün ihracat birim fiyatının 15,2 dolar olacağını vurgulayan Özüren, bu değeri artırmanın en etkili yolunun markalı ihracat olduğunu belirtti. Küresel rekabet ortamında ürünlerin değerini artırmanın ancak inovasyon, tasarım ve markalaşmaya yapılacak yatırımlarla mümkün olduğunu ifade etti.