Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ekonomik programımızı kararlılıkla hayata geçiriyoruz ve bu süreçte asla geri adım atmayacağız. Yatırım ikliminin geliştirilmesi ile yeni yapısal reformların gerçekleştirilmesi konusunda kesin bir irademiz var” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen İtalya-Türkiye İş Forumu’nda bir konuşma yaptı. Türkiye-İtalya Dördüncü Hükümetlerarası Zirvesi’nin bir parçası olarak düzenlenen bu forumda yer almakla büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Erdoğan, iki ülke arasındaki görüşmelerin yeni iş birliklerine kapı açmasını umduğunu vurguladı.
İtalya Başbakanı Meloni’ye gösterdiği misafirperverlik için teşekkür eden Erdoğan, “2008 yılında ülkemizde yapılan ilk zirve mekanizması, aradan geçen zaman içinde ülkelerimiz arasındaki çok yönlü siyasi ilişkileri güçlendirirken, ekonomik alanda da mühim gelişmelere katkı sağladı. Değerli iş insanlarımızın katkıları bu başarıda önemli bir rol oynadı. Önümüzdeki dönemde bu iş birliğini daha ileri noktalara taşıyacağınıza inanıyorum” dedi.
Son zamanlarda uluslararası ticaretteki gerginliklere de dikkat çeken Erdoğan, “Ekonomik alanlarda korumacılığın ve içe kapanmanın gündemde olduğu bir süreçten geçiyoruz. Gümrük tarifeleri üzerindeki karşılıklı gerilimleri izlemekteyiz. Bu dinamik süreci ülkemiz ekonomisi açısından başarılı bir şekilde yönetip fırsata dönüştürmeye çalışıyoruz. Korona virüsü salgını ve benzeri süreçlerden zarar görmeden çıktık. Bugün de benzer bir başarıyı tekrar göstereceğimize olan güvenimiz tamdır. Türkiye’nin coğrafi konumu itibarıyla batı ile doğuyu, kuzey ile güneyi birbirine bağlayan etkili ekonomik ve ticari ortaklıklar kurma konusuna büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, “Türkiye ekonomisi, bölgede yaşanan çatışmalar, savaşlar ve 2023 yılında karşılaştığımız büyük deprem gibi zorluklara rağmen büyümeye devam ediyor. Depremin Türk ekonomisine doğrudan maliyeti 104 milyar dolar, dolaylı maliyeti ise 150 milyar doları buluyor. Buna karşın yaralarımızı hızlı bir şekilde sarma çabasındayız. Üretim, istihdam, yatırım, turizm ve savunma sanayii gibi alanlarda hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Depremin ardından geçen sürede 201 binden fazla konutun anahtarını mağdur vatandaşlarımıza teslim ettik. Yıl sonuna kadar 252 bin yeni konut daha inşa ederek bu zorluğun üstesinden geleceğiz. Asrın felaketinin izlerini silerken, ekonomideki atılımlara devam edeceğiz” diye belirtti.
Türkiye’nin ihracat rakamlarının yükselişiyle ilgili bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2024 yılında 262 milyar dolarlık ihracat hedefimizle son 100 yılın rekorunu kırdık. Savunma sanayi ihracatımız da 7 milyar 154 milyon dolara ulaşarak tarihimizin zirvesine oturdu. Son 20 yılda, yıllık ortalama büyüme oranlarını elde eden nadir ülkelerden biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Altyapıya yapılan yatırımlar da toplamda 300 milyar doları buldu. İhracatımız 20 kat artarken, dünya ihracatındaki payımızı da iki katına çıkardık. Yabancı yatırımlar da 270 milyar dolara yaklaştı. Yabancı sermayeli şirket sayısı da 6 binden, 80 binin üzerine çıktı. Enflasyonda kalıcı bir düşüş sürecine girdiğimizi düşünüyorum. Ekonomik programımızı kararlılıkla uygulayarak ilerlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaret hacminin artışına vurgu yaparak, “İtalya ve Türkiye arasındaki ticaret ilişkileri Covid-19 salgınına rağmen artış gösterdi. 2020 yılında 17,3 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, 2024 yılı itibarıyla neredeyse iki katına çıkarak 32 milyar doları geçti. Türkiye’deki İtalyan sermayesi, dolaylı yatırımlarla birlikte 5 milyar dolara ulaştı. İtalya’daki Türk yatırımları ise son yıllarda önemli bir artış göstererek bir milyar dolara yaklaştı. Türk firmalarının Avrupa pazarına açılan bir kapı olarak İtalya’yı görmekte olduğunu belirtirken, İtalyan firmalarının da Türkiye’yi Asya ve Orta Doğu pazarlarına açılan bir kapı olarak değerlendirmelerini arzu ediyoruz. İstanbul’dan birkaç saatlik mesafede toplam nüfusu 2 milyar olan bir bölgeye ulaşım sağlamak mümkün. Türk Hava Yolları’nın İtalya’daki dokuz şehir ile İstanbul arasında doğrudan uçuşlar düzenlemesi, bu potansiyeli değerlendirmek açısından büyük bir fırsat sunuyor. Ticaret, yatırım ve ulaşım olanaklarını kapsayan bu muazzam potansiyel, bizim büyük ve iddialı hedefler belirlememize itici bir güç sağlıyor” açıklamasında bulundu.
Erdoğan, “Bugünkü zirvede, Sayın Meloni ile birlikte ticaret hacmi hedefimizi 40 milyar dolar olarak belirledik. İş dünyası arasındaki diyaloglar ve yeni iş birlikleri, kısa bir sürede bu hedefe ulaşmamıza katkıda bulunacaktır. Aynı zamanda karşılıklı yatırımların artışı da öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Türkiye, bölgesel ve küresel ölçekte bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Buradaki 1.500 İtalyan şirketine ek olarak, başka yatırımcıları da görmek istiyoruz. Özellikle Avrupa’da güvenlik ve savunma sektöründeki genişlemeden alacağımız payı artırma gerektiğine inanıyoruz. Bunun yanı sıra yeşil enerji, dijital teknolojiler, akıllı şehirler ve uzay gibi alanlarda stratejik ortaklıkların geliştirilmesi önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, iş dünyasının bu iş birliğine dahil olması gerektiğini vurgulayarak, “Hükümet olarak ticaret ve yatırım ilişkilerimizi güçlendirmek için firmalarımıza destek vermeye devam edeceğiz. Ancak ekonomik iş birliği, yalnızca hükümetlerin çabasıyla gerçekleşemez. İş dünyasının da bu sürece katkı sağlamak için aktif bir rol alması gerektiği aşikar. İşbirliğini somutlaştıracak olanlar sizlersiniz. Engelleri kaldırdık ve kaldırmaya devam edeceğiz. Her zaman teşvik edici olduk ve olmaya devam edeceğiz. İş çevrelerimizden, kendilerine açtığımız yolda kararlılıkla ilerlemelerini bekliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Meloni’ye Türk iş insanlarına yönelik desteklerinden ötürü teşekkür ederken, “Her türlü sorunla karşılaştığınızda benim, ya da bakan arkadaşlarımın kapıları her zaman açık olacaktır. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, sizlerin hizmetinde bulunmaya hazırdır. 2025 yılı sona ermeden gerçekleştireceğimiz Türkiye-İtalya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi üçüncü dönem toplantısı, bu bağlamda ayrıca büyük önem taşıyor” diye ekledi.
Erdoğan, ticari ve ekonomik ilişkilerin potansiyelinin yükseltilmesi adına Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin global koşullara uygun olarak güncellenmesine olan ihtiyacın farkında olduklarını belirtirken, “Kazan-kazan prensibiyle her iki taraf için fayda sağlayacak bir güncelleme konusunda İtalyan hükümetinin ve iş dünyasının desteklerini bekliyoruz. İş dünyasının vize konusundaki sıkıntılarının, ekonomik ilişkilerimizin önünde engel teşkil ettiğini gözlemliyoruz. İtalyan iş dünyasının bu konuyu Avrupa Birliği kurumları nezdinde gündeme getirmesinin her iki taraf açısından yararlı olacağını düşünüyorum. Bugünkü iş forumunun yeni girişimlere ve güçlü ortaklıklara zemin hazırlayacağına inanıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.