Sakarya’da, 225 km/s hız kapasitesine sahip yerli ve milli elektrikli tren setlerinin üretim tesisinde ilk kaynağı gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin Avrupa’da 6., dünya genelinde ise 8. hızlı tren işletmecisi olduğuna dikkat çekti. Bakan Uraloğlu, “Artık Türkiye, hızlı ve yüksek hızlı trenlerini kendisi üretecek ve çok yakında yurt dışından araç temin etmeye gerek kalmayacaktır,” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, Sakarya’daki yerli ve milli elektrikli tren setlerinin gövde kaynak töreninde önemli açıklamalarda bulundu. İlk kaynağı yaptığı törende, “Bugün burada 225 km/s hızda seyahat edebilen ilk yerli ve milli elektrikli tren setinin üretimiyle ilgili büyük bir adım atıyoruz. Son 23 yıl içinde yerli sanayimizi güçlendirerek yüksek teknolojili milli ürünler imalatında dünya çapında bir ihracatçı konumuna geldik. Milli otomobillerimizden, savaş uçaklarımıza kadar pek çok alanda kendi imalatlarımızla tarihe damga vuruyoruz,” dedi.
Demiryolu ulaşımını bir devlet politikası olarak benimsediklerinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, 2002 yılından bu yana demiryollarını öncelikli sektör olarak belirledik. Demiryolu ağımızı 13,919 km’ye çıkararak Türkiye’yi Avrupa’nın 6. ve dünyanın 8. yüksek hızlı tren işletmecisi haline getirdik. Yerli ve milli demiryolu sistemleri sanayimizi geliştirmek için gerekli yasal düzenlemeleri yaparak özel sektöre desteğimizi sürdürüyoruz,” şeklinde konuştu.
Uraloğlu ayrıca, “Eskişehir 5000” milli elektrikli lokomotifi projesi çerçevesinde, 140 km/s hız kapasiteli yeni nesil lokomotiflerin üretim sürecinde olduklarını ve yakın zamanda Gaziantep’teki Gaziray’da kullanılacak olan setlerin üretiminde de ilerleme kaydettiklerini belirtti.
Türkiye’nin artık hızlı tren üretiminde kendine yeterli bir konuma geldiğini vurgulayan Uraloğlu, şehir içi raylı sistem araçları ihtiyacının artacağını ve bu kapsamda yerli üretim için projeler geliştirdiklerini açıkladı. TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü’nde yıllar sonra açılan üretim tesisinin yıllık kapasitesinin artırıldığını ifade eden Uraloğlu, bu alandaki ilerlemelerin Avrupa standartlarına uygun şekilde devam ettiğini belirtti.
Son olarak, 2024 itibarıyla küresel hızlı tren pazarının büyüklüğünün 42.8 milyar dolara ulaşacağını hatırlatan Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu projeleriyle yıl boyunca elde edilen 1 milyar dolarlık gelirle daha büyük hedeflere ulaşma yolunda kararlılıklarını sürdürdüklerini ekledi. “Milli Elektrikli Tren Setlerimizin hem sektörümüze hem de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum,” diye konuştu.