Türkiye’de Kanserle Mücadelede Devrim Niteliğinde Kök Hücre Laboratuvarı Kuruluyor

Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser hücrelerini hedef alabilen özel hücrelerin üretileceği bir laboratuvarın kurulumunu müjdeledi. Samsun’daki toplantıda kök hücre tedavileri ve yeni teknolojiler hakkında bilgi veren Karaöz, CAR T-cell yöntemiyle Türk hastalara umut verilmesi hedefleniyor.

Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye'de kanser hücrelerini hedef alabilen özel

Kök hücre uzmanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser hücrelerini hedef alan ve yok edebilen özel hücreleri üretmek üzere bir laboratuvarın kuruluş sürecinde olduklarını duyurdu. Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi’nin direktörü ve İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Karaöz, Samsun’da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Orta Karadeniz bölgesindeki doktorlara kök hücre tabanlı hücresel tedavi ve gen tedavisi konularındaki yenilikleri sundu.

Son yıllarda kök hücrelerin öneminin arttığına dikkat çeken Karaöz, belirli hastalıkların şu anda %100 tedavi edilemediğini belirtti. Nörodejeneratif hastalıklar, bu tedavi edilemeyen rahatsızlıklar arasında yer aldığını aktaran Karaöz, bu hastalıkların, ilgili organlarda bulunan hücrelerin kaybı ile başladığını ifade etti. Örnek olarak, Parkinson hastalığında dopamin üreten hücreler yok olduğu için belirtilerin ortaya çıktığını, tip 1 diyabet hastalığında ise insülin üreten hücrelerin kaybolduğunu söyledi. Karaöz, bu kayıplara karşı cerrahi ve ilaç tedavilerinin yeterli olmadığını vurguladı.

Hücre tedavileri alanında son 30 yılda önemli araştırmalar gerçekleştirilirken, özellikle son 10 yılda Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile hastalara yardımcı olunmaya başlandığını belirtti. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktaların olduğunu dile getiren Karaöz, hücrelerin uluslararası standartlarda, iyi üretim koşullarında üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, bu tedavi sürecinin kötüye kullanılmasının da önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Halk arasında sıkça sorulan “Kök hücreler kanser yapar mı?” sorusuna da yanıt veren Karaöz, erişkin kök hücrelerinin kullanıldığını belirterek, bu hücrelerin şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmaların herhangi bir yan etkisi olmadığını gösterdiğini söyledi.

Ayrıca hücresel immünoterapinin gündeme girmeye başladığını ifade eden Karaöz, kanser tedavisinde mevcut yöntemlerin yanı sıra, özellikle hematolojik malignanslar için geliştirilmiş CAR T-cell teknolojisinin tüm dünyada yaygınlaştığını belirtti. Türkiye’de kendi hastanelerinde bu hücreleri üretebilecek bir laboratuvarın kurulma aşamasında olduğunu duyuran Karaöz, bu laboratuvarda üretilecek CAR T-cell hücrelerinin Türk halkına yararlı olmasının hedeflendiğini kaydetti.

Karaöz, Liv Hospital Vadi İstanbul Şubesi’nde kurulacak laboratuvarın ileri teknolojiye sahip olacağını ve burada elde edilecek hücrelerin kanser hücrelerini tanıyıp yok etme potansiyeline sahip olacağını ifade etti. Bunun, spesifik hedefli bir tedavi yöntemi olarak öne çıktığını belirten Karaöz, Türkiye’nin bu alandaki ilk merkezlerden biri olma yolunda ilerlediğini ve gelecekte solit organ tümörleri ile otoimmün hastalıkların tedavisinde bu teknolojinin kullanılacağına inandığını sözlerine ekledi.