Usha Vance Başkanlığındaki ABD Heyeti Grönland’a Ziyaret Gerçekleştirecek

ABD Başkan Yardımcısı James David Vance’in eşi Usha Vance, Grönland’ı ziyaret edecek. Heyette Mike Waltz ve Chris Wright yer alacak. Grönland Başbakanı Mute Bourup Egede, ziyareti “saldırgan” buldu. Donald Trump, Grönland’ı topraklarına katmak istediğini yineledi.

ABD Başkan Yardımcısı James David Vance’in eşi Usha Vance, Grönland'ı

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı James David Vance’in eşi Usha Vance, beraberindeki heyetle Grönland’a seyahat gerçekleştirecek. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Danimarka’ya bağlı olan Grönland’ı ülkesine katma isteği çerçevesinde, ABD’den bir grup bu özerk bölgeyi ziyaret edecek. Heyetin liderliğini Usha Vance üstlenirken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Enerji Bakanı Chris Wright da etkinlikte yer alacak.

Usha Vance’in Perşembe günü başlayıp Cumartesi günü sona erecek olan Grönland ziyareti süresince, adanın tarihi mekanlarını gezmesi ve yetkililerden bilgi alması bekleniyor. Vance’in ofisinden yapılan açıklamada, Usha Vance’in ulusal kızak köpek yarışına katılacağı da duyuruldu. Waltz ve Wright’ın ise Grönland’daki ABD’ye ait Pituffik Uzay Üssü’nü ziyaret ederek, ABD’li yetkililerle önemli görüşmeler yapması planlanıyor.

Grönland Başbakanı Mute Bourup Egede, gazeteye verdiği demeçte, ABD heyetinin adaya gerçekleştirdiği ziyareti “son derece saldırgan” olarak değerlendirdi ve Waltz’un katılımı karşısında duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Egede, “Ulusal Güvenlik Danışmanı Grönland’da ne amaçla bulunuyor? Tek amacı üzerimizde baskı kurmak. Grönland’da bulunması bile Amerikalılar arasında Trump’ın misyonuna duyulan inancı artıracak” dedi.

Donald Trump, Grönland’ın doğal kaynaklarını ilk kez 2019’da ABD topraklarına katmak istediğini belirtmişti. Yeniden başkan seçildikten sonra, Grönland’ı umutarak ülkesine katma isteğini bir kez daha dile getiren Trump, Kongre’de yaptığı konuşmada, “Ulusal güvenlik açısından Grönland bize lazım. Bunu bir şekilde gerçekleştireceğiz” ifadelerinde bulunmuştu. Grönland Başbakanı Egede ise Trump’ın bu beyanlarına karşı çıkarak, adanın satılık olmadığını ve kendi saygıyı hak ettiğini vurgulamıştı.

Grönland, yaklaşık 300 yıldır 3 bin kilometre mesafedeki Danimarka tarafından yönetiliyor. 1953 yılından bu yana özerk bir bölge olan Grönland, iç işlerinde bağımsız bir yapıya sahipken, dış politika ve savunma konularında kararlar Kopenhag tarafından alınıyor.