Uzmanlar, otizm tanısı konulan çocukların erken teşhis ve tedavi ile iyileşebileceğini vurguladı. Bu bağlamda Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hikmet Akbulut, Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün hastalığın tanınmasına yönelik önemli bir adım olduğunu belirterek, otizmin ilk olarak 1940’lı yıllarda tanımlandığını ve Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan’da dünya genelinde bu günü kutlamak üzere resmi olarak kabul edildiğini ifade etti.
Dr. Akbulut, otizmin nörogelişimsel bir rahatsızlık olduğunu ve hastalığın tedavisinde erken teşhis ile müdahalenin büyük önem taşıdığını dile getirdi. Özellikle çocukların davranışlarının, yaşıtlarıyla uyumsuzluk göstermesi ve belirli nesnelere aşırı ilgi duyması gibi belirtiler aileler tarafından sıkça gözlemleniyor. Bu belirtilerle birlikte, dil gelişimindeki zorluklar da dikkat çeken unsurlar arasında yer alıyor.
“Eğitim süreci, sağlıklı bireyler yetiştirilmesine katkıda bulunuyor”
Dr. Akbulut, çocukların rutin sağlık kontrollerinin yapılması ile gelişimlerinin takibinin sağlandığını belirterek, nörolojik gelişiminde gerilik olan çocukların daha fazla önemsenmesi gerektiğini vurguladı. Bu çocukların gerekli durumlarda çocuk psikiyatristleri ve nöroloji uzmanlarına yönlendirildiğini açıklayan Akbulut, erken yaşta eğitim almanın bu tür sorunların çözümü açısından kritik rol oynadığını kaydetti. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarında herhangi bir anormallik hissettiklerinde vakit kaybetmeden profesyonel yardım almaları gerektiğinin altını çizdi.
Çocukların doğru tanı ve tedavi süreçlerinin başlaması ile sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılmasının oldukça önemli olduğunu ifade eden Akbulut, Konya’daki SOBE kurumunun özel eğitim alanında başarılı bir işleyişe sahip olduğunu ve söz konusu çocukların bu kurumla iş birliği içerisinde eğitim almalarının gereken bir adım olduğunu sözlerine ekledi.