Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) çalışanı Vanlı makinist Güler Baran, demiryolu sektöründe gösterdiği özveri ve kararlılığı ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Meslek hayatına İstanbul’daki Marmaray hattında adım atan Baran, ana hat makinistliği için gerekli başvuruyu yaparak zorlu eğitim süreçlerini başarıyla tamamladı. Yaklaşık dört yıldır aktif olarak ana hatlarda görev yapan Baran, şu anda Van Lojistik Müdürlüğü’nde Van-Kapıköy ve Van-İskele hatlarında makinistlik yapıyor.
Güler Baran, demiryollarına olan tutkusunun köklerinin çocukluk dönemine dayandığını belirtiyor. Babasının hediye ettiği, dumanı tüten oyuncak trenin onun mesleği seçmesinde önemli bir etkisi olduğunu ifade eden Baran, o dönemde babasına “Bunu kadınlar da kullanabilir mi?” diye sorduğunu hatırlatıyor. Bugün, bu soruya kendi azmi ile yanıt vermenin mutluluğunu taşıyor.
Baran, İHA muhabirine verdiği röportajda, Van Lojistik Müdürlüğü’nde yaklaşık beş aydır çalıştığını aktardı. İstanbul Marmaray’da mesleğe başlamasının ardından ana hat makinistliği için bilinçli bir tercih yaptığını anlatan Baran, zorlu eğitimleri tamamladıktan sonra geçen dört yıl içinde aktif olarak makinistlik yaptığını kaydetti. İlk görev yerinin Halkalı-Kapıkule hattı olduğunu hatırlatan Baran, kendi isteğiyle Van’a dönerek, şu anda Van-Kapıköy ve Van-İskele hatlarında çalıştığını dile getirdi. Çocukluğunun tren sevgisinin meslek hayatına ilham verdiğini ifade eden Baran, “Büyüklere alınan oyuncaklar çocukların geleceğini şekillendirebiliyor.” dedi.
Meslekteki zorlukları da dile getiren Baran, bu işi yapmanın zorluğuna rağmen, makineye geçtiğinde tüm sıkıntıları unuttuğunu söylüyor. “Dört mevsimi bir arada yaşamak bu mesleğin en güzel tarafı” diyen Baran, Türkiye’de farklı bölgelerde görev yapan kadın makinistlerle birlikte çalıştıklarını aktardı.
Gençlerin bu mesleğe olan ilgisinin artığını belirtirken, “Bir Vanlı olarak bu görevi üstlenmek benim için büyük bir onur. Kadınlar rol model olabilmeli” diyen Baran, genç kızlardan gelen “Bu mesleği yapabilir miyiz?” sorusuna her zaman evet yanıtını verdiğini vurgulayarak, “Kadınlar istekli olursa her şeyi başarabilir” diyerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.