Vodafone Grubu, Carbon Disclosure Project’in A Listesi’nde İklim Değişikliği Mücadelesindeki Başarısıyla Yer Aldı

Vodafone Grubu, Carbon Disclosure Project’in 2024 yılı için hazırladığı A listesinde yer alarak iklim değişikliğiyle mücadelesindeki başarısını kanıtladı. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, şirketin çevresel hedeflere ulaşmadaki kararlılığını vurguladı. 2023-2024 mali yılında, emisyonlar önemli oranlarda azaltıldı ve geri dönüşüm projeleriyle atıkların döngüsel ekonomiye kazandırılması sürdürüldü.

Vodafone Grubu, Carbon Disclosure Project'in 2024 yılı için hazırladığı A

Vodafone Grubu, çevre odaklı şeffaflık politikası ve iklim değişikliği ile ilgili yüksek başarıları dolayısıyla, uluslararası çevre kuruluşu Carbon Disclosure Project (CDP)’nin A listesindeki yerini aldı.


Vodafone Grubu, iklim değişikliği ile mücadelesindeki başarılı performansı ve kurumsal şeffaflığı sayesinde, kâr amacı gütmeyen CDP tarafından her yıl belirlenen en başarılı şirketler arasında A listesine girmeyi başardı. Vodafone’un, 2024 yılı iklim değişikliği anketine sunduğu veri seti, emisyonların azaltılması, iklimle ilgili risklerin yönetimi ve düşük karbon ekonomisinin geliştirilmesine yönelik yürütülen projelerin etkinliğini gözler önüne sererken, bu sayede bu prestijli listeye girmeyi başardı.


Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, CDP A listesine tekrar girmeyi değerlendirdiği konuşmasında, “Vodafone’un bir kez daha bu prestijli listeye dahil edilmesi, iklim değişikliği ile ilgili etkili stratejiler geliştirdiğimizin ve bu konudaki şeffaflık ilkemize bağlı kaldığımızın bir kanıtıdır. Doğanın korunması ve net sıfır emisyon hedefi ile ilgili şirketlerin üstlendiği görevleri kamuoyuyla paylaşmak oldukça önemli. Bu nedenle CDP A listesinde yer almak, yalnızca bir başarı değil, derin anlam taşıyan bir durumdur. Türkiye’de yürüttüğümüz projelerin de bu başarıda önemli bir etkisi oldu. Herkes için dijital bir gelecek inşa etme hedefimiz doğrultusunda dijital dönüşüm çalışmalarımızla işletmelerin verimliliklerini artırırken, ülkemizin dijital altyapısına katkı sağlıyoruz. Sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve yönetişim konularına özel önem veriyoruz. Net sıfır emisyon hedefimize doğru kesin adımlarla ilerliyoruz. Geçtiğimiz mali yılda Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarımız, temel almamız gereken 2020 yılına göre yüzde 94,59 oranında azalmıştır; Kapsam 3 emisyonlarımızda ise yüzde 72,9’luk bir düşüş gerçekleşmiştir. Kalan emisyonlarımızı azaltmak için enerji tüketimimizi minimize etmeye, enerjiyi daha verimli kullanmaya ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelmeye devam edeceğiz. Sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.”


Vodafone Türkiye, net sıfır emisyon hedefiyle kendi faaliyetlerinde iklim krizinin etkilerini en aza indirmekle kalmayıp ,dijital altyapı ve IoT çözümleri ile müşterilerinin karbon ayak izlerini azaltmasına da yardımcı olmayı hedefliyor. 2023-24 mali döneminde şirketin sera gazı emisyonları, önceki yılla benzer bir düzeyde kalarak 15.095 ton CO2 seviyesine ulaşırken, toplam enerji tüketimi ise 701,54 GWh olarak belirlendi. Baz istasyonlarının enerji yoğunluğu, 2020 yılını baz alarak yüzde 59,87 azalırken, bu değer 0,12 GWh/petabayt düzeyine geriledi. Vodafone’un tesislerinde üretilen yenilenebilir enerji, bir önceki yıla oranla yüzde 9,17 artışla 1,19 GWh seviyesine ulaştı. Ayrıca, IoT hizmetleri aracılığıyla müşterilerin 527.107 ton karbon emisyonunu önlemelerine katkı sağlarken, bir önceki yıl 195.300 ton olarak kaydedilen engellenen emisyonlarda büyük bir artış elde edildi. Vodafone, operasyonları sonucunda oluşan 1.492 ton e-atığı geri dönüştürürken, 24 ton atığın yeniden kullanımını gerçekleştirdi ve toplamda 1.516 ton e-atığın yüzde 98’ini döngüsel ekonomiye geri kazandırdı. “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesi aracılığıyla, bugüne kadar 22 tondan fazla e-atığın geri dönüşümü sağlandı.