Yana Aydemir, 7 yıl önce Türkiye’ye gelerek İslamiyet’i benimsedi ve iç huzurunu buldu. Otobüste kendisine verilen bir kitabı okuyarak inancını derinleştiren 31 yaşındaki Yana, şu anda gastronomi alanında şef olarak kariyer yapıyor.
Türkmenistan’da Rus bir ailede dünyaya gelen Yana, Türkiye’ye geldikten sonra Türk bir eşle hayatını birleştirdi. 1 çocuk annesi olan Yana, Samsun’da ticaretle ilgilendikten sonra çeşitli mesleklerde deneyim kazandı. Şu an özel bir restoranda dünya mutfaklarından seçkin tatları insanlarla buluşturan Aydemir, Samsun’a olan sevgisini dile getirerek, huzur yolculuğunu paylaştı.
Yana, Türkiye’ye geldikten sonra İslam ile olan bağının güçlendiğini belirterek, “İslam, gençliğimin ilk dönemlerinde hep aklımdaydı. 4 ay önce bir Cuma günü iş yerimden çıkıp çocuğumla otobüse bindiğimde, yanımdaki bir amcanın bana bir kitap uzattığını gördüm. Öncelikle dikkatim dağılmasın diye gözüme çarpmayan bir detaydın, ama amca kitabı çocuğuma hediye edince üzerinde ‘Namaz Kitabı’ yazdığını görünce heyecanlandım. O an güneş ışığının kitabın üstünde parladığını görünce bu durumu bir işaret olarak değerlendirdim. Artık sabah ezanından önce uyanıyorum ve normalde uyanmam zor olsa da bu benim için bir değişim oldu. Namaz, benim için sadece bir ibadet değil, aynı zamanda yaşamın karmaşası karşısında ruhumun tepkisi” diye konuştu.
Gastronomi alanında şef olarak kariyerine devam eden Yana, Samsun’da bulunmayan tatları tanıtmak için çabaladığını belirtti. “Türkiye’de evlenip burada yaşamayı seçtim. Samsun’u çok seviyorum. Türkiye’nin birçok yerini gezdim ama burada kalmaya karar verdim. Şehir hızla büyüyor, burada pek çok yabancı yaşamaktadır. Ülkeme ait tatları burada sunarak insanlara farklı mutfak kültürleri tanıtmak istiyorum. Samsun’un yerel lezzetleri genellikle benzer, bu sebeple Fransız ve İtalyan mutfakları gibi farklı kültürlerle tanıştırmaya çalışıyorum. Zamanla insanlar bu deneyimlere alışmaya başladılar” şeklinde ifade etti.