Yumurta Fiyatlarında Düşüş: Marketlerde 5,5-6 Liraya Satılıyor!

YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, yumurta fiyatlarının düşmeye başladığını ve üreticiden large yumurtaların 3,5 liraya, marketlerde ise 5,5-6 liraya satıldığını açıkladı. Ramazan sonrası artan talebin azalmasıyla fiyatların daha da gerilemesi bekleniyor.

YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, yumurta fiyatlarının düşmeye başladığını ve üreticiden

Yumurta Üreticiler Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurta fiyatlarının düşmeye başladığını ifade ederek, “Yumurta üreticisi large tip yumurtaları 3,5 liradan satmakta ve bunlar marketlerde rahatlıkla 5,5-6 liraya ulaşabilmekte.” şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen “Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor” etkinliğinin bu ayki konusu, fiyat artışları ve ihracat kısıtlamalarıyla gündeme gelen yumurta sektörü oldu. Afyon, çevrimiçi düzenlenen toplantıda, ramazan ayının sona ermesiyle birlikte yumurta fiyatlarında bir artış gözlemlendiğini belirtti. Ancak alternatif üretim yöntemleriyle üretilen yumurtaların yüksek fiyatlarla satıldığını aktardı.

Bazı fırsatçıların organik ve gezen tavuk yumurtası adı altında yüksek fiyatlar talep ettiğine dikkat çeken Afyon, “Bu fiyatlar fahiş olarak piyasada yer alıyor ve tüketiciyi yanıltıyor. Tüketicilerin aldıkları ürünlerin sertifikasını kontrol etmeleri gerekiyor.” dedi.

Online toplantıda çiftlik yumurtası dışında yapılarak fahiş fiyatlara satılan ürünlere dair uyarılarda bulunan Afyon, Avrupa’da kilogram ile satışın mümkün olduğunu, Türkiye’de ise bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile çalışmalara başlandığını belirtti. “Kilogramla satışta büyük ve küçük yumurtalar aynı pakette olursa sorun yaratabilir. Şu an Türkiye’de bu uygulama çok mümkün görünmüyor, fakat boyutlarına göre ayrılıp uygun fiyatlandırmalar yapılabilir.” ifadelerini kullandı.

Ramazan öncesi yaşanan fiyat kopukluklarına da değinen Afyon, “Bazı marketlerde yumurtalar 150 liradan satılırken, aynı ürünün başka bir yerde 270-280 lirayı bulduğunu gördük. Bu kadar yüksek fiyat aralıkları olmamalı. Doğru ürüne doğru fiyatla yaklaşmak bilinçli tüketici sayısını artıracaktır. Ramazan ayında fiyatlar bir miktar düştü, ancak sonrasında yeniden artışa geçti. Şu anda kilogram fiyatı 90-100 liraya kadar çıkmakta ve large yumurtalar üretimden 3,5 liraya pazara sunulmakta.” sözlerini kaydetti.

Yaz mevsiminin girmesiyle birlikte talebin azalacağını ve üretimin artacağına dikkat çeken Afyon, bu durumun fiyat düşüşünü destekleyeceğini vurguladı. Ayrıca, 52 gram ve altı yumurtaların, halk arasında ilgi görmemesi ve ihracatının yapılmaması sebebiyle sıkıştığını belirterek, mayıs ayı sonrasında fiyatların daha da düşeceğini, 30’lu yumurtaların 150-160 lira civarına inmesini beklediklerini sözlerine ekledi.