Zonguldak’taki Grizu Faciasının Yıldönümünde 263 Madenci Anıldı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, 3 Mart 1992’deki grizu faciasında hayatını kaybeden 263 madenciyi anarak, onların fedakarlığını ve Zonguldak’ın maden tarihini vurguladı. Şehitler için rahmet dileyen Özölçer, benzer acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer,

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, 3 Mart 1992 tarihinde Kozlu’da meydana gelen grizu faciası dolayısıyla hayatını kaybeden 263 Maden Şehidi için bir anma mesajı yayımladı.

Rektör Özölçer, mesajında şu sözlere yer verdi: “3 Mart 1992 tarihinde, memleketimizin emek simgelerinden biri olan Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü’ndeki maden ocağında grizu patlaması yaşandı ve bu olay sonucunda 263 madencimiz şehit oldu. Madencilerimiz, geçmişten günümüze ‘Alın Terinin Simgesi’ olarak tanınmış; karalar içinde, kazmalar ve baretler ile dolu nefer olarak birçok sanat eserinde yer alarak sadece ülkemizde değil, global çapta da takdir görmüştür.

Türk edebiyatının büyük isimlerinden Orhan Veli Kanık’ın madencilere hitaben yazdığı, ‘Siyah akar Zonguldak’ın deresi, / Yüz karası değil, kömür karası, / Böyle kazanılır ekmek parası’ dizeleri, bu kentin emek dolu ruhunu ve kahraman madencilerin yaşamlarını mükemmel bir biçimde dile getirmektedir.

Maden tarihimizde Uzun Mehmet ile başlayan ve bir yüzyıldan fazla süredir vatanı ve milleti için durmaksızın çalışan kahramanlar, kömürün peşinde varlık mücadelesi vermektedir. Ne yazık ki, bu mücadelelerden biri, 3 Mart 1992 akşamında zincirleme grizu patlamaları sonucunda meydana gelen trajik olayla sonuçlandı ve 263 madencimiz bu felakette şehit oldu. Zonguldak kömür madenciliğinin 150 yıllık geçmişindeki en büyük facia olan o kara gecenin acısını 33 yıl sonra bile yüreğimizde taşıyoruz ve bu acıyı hâlâ taze bir şekilde hissediyoruz.

Bu vesileyle, Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde yaşanan grizu faciasının yıl dönümünde hayatını kaybeden tüm Maden Şehitlerimizi rahmetle anıyor, kadim şehrimizin ve aziz vatanımızın bir daha böyle acılar yaşamaması için Cenabı Allah’tan dilekte bulunuyorum.”