Tümgeneral Mete Kuş, Emekliye Sevk Edildi

Eski 3'üncü Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mete Kuş, 2026 yılı Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararları kapsamında normal rütbe bekleme süresini tamamlamadan kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Kuş, nisan ayında Konyaspor-Fenerbahçe karşılaşması sırasında stadyum çevresinde gerçekleştirilen askeri uçuşların ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı emrine alınmıştı.

YAŞ Toplantısında Alınan Kararlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen 2026 yılı YAŞ toplantısında Türk Silahlı Kuvvetlerindeki general, amiral ve albayların terfi, görev süresi uzatma ve emeklilik durumları karara bağlandı. Şûra kararları kapsamında Tümgeneral Mete Kuş, 30 Ağustos 2026 tarihinden geçerli olmak üzere emekliye sevk edildi. Kuş, 2024 yılı YAŞ kararlarıyla tuğgenerallikten tümgeneralliğe terfi ettirilmişti.

Görev Değişikliği ve İddialar

Tümgeneral Mete Kuş, Konya 3'üncü Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanlığı görevindeyken Nisan 2026'da görevinden alınarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı emrine verilmişti. Kuş'un yerine Bandırma 6'ncı Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Esat Çetin görevlendirilmişti. Görev değişikliğine ilişkin resmi makamlarca herhangi bir gerekçe açıklanmadı. İddialara göre, 21 Nisan'da oynanan Konyaspor-Fenerbahçe karşılaşması sırasında stadyumun yakınında gerçekleştirilen alçak uçuşların ardından Kuş'un görevden alındığı konuşuluyor.

Tümgeneral Mete Kuş'un Kariyeri

Mete Kuş, 1971 yılında Manisa'nın Turgutlu ilçesinde doğdu. Kuleli Askerî Lisesinden 1989'da, Hava Harp Okulundan ise 1993'te mezun oldu. F-16 ve F-5 pilotu olan Kuş; Balıkesir'deki 192'nci Kaplan Filo'da, 141'inci Kurt Filo'da Silah Taktikler Öğretmenliği ve 132'nci Silah ve Taktikler Filo Komutanlığı gibi görevlerde bulundu. Ayrıca 135'inci Personel Kurtarma Filo Komutanlığının kurucu komutanıydı. Kuş, son olarak Konya 3'üncü Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı olarak görev yapıyordu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı